Lån penge til bryllup
Hvordan finansierer folk deres bryllup? Hvis man ikke har en opsparing at bruge af, eller gerne vil gemme den til andre formål, f.eks. hus eller bil, kan det blive lidt svært.
Har I allerede sparet en del op, men kan se at jeres bryllupsbudget kommer til at overskride grænsen, så kan det også være en grund til at låne lidt ekstra. Det ville være ærgerligt at mangle noget essentielt på den store dag, så lån til brylluppet og undgå skuffelser.
Mange overskrider deres bryllupsbudget undervejs i processen. Cirka halvdelen faktisk, så gå ikke i panik hvis dette er tilfældet. Der dukker ofte nye ting op som man ikke havde regnet med. Det kan være noget, I måske ikke vidste var en mulighed, før I lagde budgettet. Derfor kan det i nogle tilfælde være uundgåeligt at låne penge til begivenheden.
Har I brug for et lån til brylluppet for at kunne finansiere det, er der hjælp at hente:
1. Gå i banken
Når I vil låne penge til bryllup i banken, skal I kunne stille en vis sikkerhed for det lånte beløb. Det er et plus, hvis man er kunde i forvejen, for så kan I påpege tidligere lån, eller opsparinger I har haft og bruge ’loyalitetskortet’.
2. Hurtige lån: forbrugslån
Hvis I ikke kan få lån i banken, er forbrugslån, eller kviklån, også en mulighed. Med et forbrugslån kan i låne mellem 5.000-500.000 kr. Fordelen ved denne type lån er, at man ikke skal stille sikkerhed og at der er hurtig udbetaling.
Yderligere skal der heller ikke redegøres for, hvad pengene skal bruges til, og så er der mange udbydere, som også accepterer at man er RKI-registreret.
Ulempen er, at renten ofte er høj, hvilket gør de samlede omkostninger for lånet højere, end hvis man tager et banklån.
Se en sammenligning af forskellige udbydere af forbrugslån for at danne et bedre overblik. I kan også se, hvem der kan tilbyde jer den laveste mulige rente.
Alternativt kan du finde næsten alle kviklån-muligheder i Danmark her.
3. Crowdlending
En lidt anderledes måde at låne penge på er gennem det såkaldte fænomen ’crowdlending’. Hvis man opretter en sag, kan det være, at I kan finde private investorer, som er villige til at låne jer penge til jeres bryllup.
Konceptet går ud på at man som privat (eller business) kan oprette en sag på en crowdlending platform, som man gerne vil have at folk investerer i. Så skal man vente på, at investorerne byder ind.
En investor kan selv vælge hvor meget de vil indbetale til lånet, så man ved aldrig om det er 3 eller 10 personer der låner jer pengene på forhånd. Hvis man vil låne 100.000 kr. og en investor indbetaler 100 kr. til lånet, vil de modtage 1% af kreditors afdrag og renter.
Hvis der stadig er 1-2 år til brylluppet, anbefales det i første omgang at spare op til det. Som det er lige nu, finansierer 81% af danskerne deres bryllup via egen opsparing mens 4% tager lån. Som udgangspunkt er det bedst at spare op selv, men hvis I er lidt sent ude, kan det være en nødløsning.
Hvad koster et bryllup?
Det er helt op til parret selv, hvor meget man har lyst til at bruge på et bryllup, når brud og gom lægger et bryllupsbudget. I teorien kan det gøres gratis, men når man gerne vil have familie og venner med, kan et bryllupsbudget hurtigt løbe op.
Hvis I vil have den tilhørende fest, kommer der selvfølgelig til at være nogle udgifter. Finansiering af brylluppet kan gøres på flere forskellige måder, alt efter hvad man har af råderum i økonomien.
Her kommer det altså fuldstændig an på, hvad man har af forventninger til det, og hvad man er villig til at have som udgifter i budgettet. Nogle prioriterer mange gæster frem for glamour og gourmetmad, mens andre lægger høj vægt på lokaliteten.
Gennemsnittet for et bryllup ligger på 52.606 kr., hvoraf et kirkebryllup har en tendens til at være i den dyre ende med et gennemsnit på 75.071 kr. Dog er det værd at notere, at et kirkebryllup som regel kun bliver dyrere end f.eks. rådhuset på grund af brugerbetaling til præsten samt folks forventninger.
Det er som regel en god idé at lægge et budget for brylluppet, så man har et startpunkt og bedre kan passe på økonomien.
Bryllupsudgifter der kan undgås
Som tidligere nævnt kan man godt undgå brugerbetaling til præsten. En brugerbetaling betyder, at man giver præsten et vist beløb for at blive viet. Dette beløb kan hurtigt snige sig op på 10.000 kr., alt efter hvor travl og populær kirken er.
Denne brugerbetaling kan godt undgås, hvis man vælger at blive gift i en kirke, som er tilknyttet sognet/området, hvor man bor. I så fald har præsten ikke krav på at få en brugerbetaling.
Et andet krav er selvfølgelig, at mindst den ene i forholdet skal være medlem af folkekirken og betale kirkeskat for at have ret at blive viet uden brugerbetaling. Man kan stadig risikere at få et afslag, hvis præsten ikke mener at have tid, eller ikke synes, det er passende.
Som udgangspunkt har man dog som medlem af folkekirken ret til at blive gift i kirken, i det sogn hvor I bor.
En mindre detalje der kan spare jer en dum ekstra udgift, er navneændring. Indtil 3 måneder efter vielsen er det gratis at få foretaget navneændring. På betingelse af at der er tale om et navnefællesskab – altså at man vil dele samme mellem-/efternavn.
Hvis man venter længere end 3 måneder, skal man betale et mindre beløb.
Bryllup på lavt budget
Hvis man vil holde priserne så langt nede som muligt, kommer vi her med nogle råd vedrørende de største udgifter ved en bryllupsfest. Se de følgende poster for inspiration til bryllupsbudgettet.
Mad og drikke
Om det er billigst at lave maden selv, kommer meget an på, hvad I ønsker at servere. Hvis I ikke prioriterer højkvalitets gourmetmad, kan det meste gøres selv, med hjælp fra ens netværk. I kan eventuelt nøjes med at bestille hovedret fra et cateringfirma og så selv lave forretter og dessert med hjælp fra familie og venner.
Lokalitet
Der er som regel to lokaliteter når man bliver gift:
1. Selve vielsen om det er på rådhuset eller i kirken.
2. Den efterfølgende fest.
For at spare jer selv penge i budgettet kan I vælge at blive viet samme sted, som hvor festen bliver holdt. Det er muligt for både borgerlige og kirkelige vielser.
På denne måde sparer I transportudgifter. Yderligere kan I også spare penge på lokale til festen, hvis det bliver gjort udendørs med pavillon, eller hvis man kender nogen privat, som har plads nok. Tænk jeres netværk igennem. Måske er der hjælp at hente.
Vielsesringe
Sammenlign priser på internettet før I går ned til den lokale smed. Internettet er ofte det billige alternativ. Et alternativ kunne være at få lavet ringene af gamle smykker, som er smeltet om af en professionel.
Pynt
Genbrug har længe været en stærk trend - også når det kommer til bryllupper. I kan f.eks. lave jeres egne lyseholdere ud af gamle syltetøjsglas eller lignende. Husk også at IKEA tilbyder mange billige alternativer, hvis man ikke er vild med genbrug.
Brudekjole samt gommens tøj
Da genbrug som sagt er blevet mere og mere populært, er der mange som vælger at leje deres brudetøj. Denne mulighed er noget billigere end at købe fra ny.
Hvis man ikke er stor fan af idéen om genbrugt bryllupstøj, er det en god idé at holde øje med udsalg.
Fotograf
I stedet for at hyre en professionel fotograf, kan I bede et par forskellige familiemedlemmer eller venner om at tage billeder. På denne måde får I flere forskellige vinkler af brylluppet og af mange forskellige gæster.