Husforsikring

Sammenlign husforsikring gratis, og se hvor meget du kan spare!
Bestil tilbud
- tager under et minut
1.
Indtast oplysninger om dine personlige behov
2.
Få foretaget dit årlige forsikringstjek
3.
Vælg tilbud, hvis du finder det interessant
  • Spar op til 5.000
  • Gratis og uforpligtende
  • Tager under et minut
Læs om os i:
1
2
3
4
5
Opdateret:

Guide til husforsikring - Få et komplet overblik

Forsikring til hus er vigtig for alle med eget hus. Vi har lavet nettets bedste guide til dig inddelt i forskellige emner. En slags husforsikringens ABC. Klik på det emne, du gerne vil læse om.

Sammenlign husforsikring og spar penge

Det kan være svært at finde rundt i forsikringsjunglen, som er fyldt med forskellige selskaber og husejerforsikringstyper. Tidligere var der ingen anden vej end at tage fat i telefonen, og ringe rundt til hver enkelt forsikringsselskab for at modtage forsikringstilbud.

I dag er det dog blevet meget nemmere. Mikonomi.dk har forkortet processen for dig som husejer i søgningen efter boligforsikring, indboforsikring og lignende. Vores partner får forsikringsselskaberne til at konkurrere mod hinanden, så du som forbruger kan få de bedste tilbud nemt og simpelt.

På vores partners side skal du bare udfylde en formular, hvor du angiver dine oplysninger og ønsker til en forsikring til hus. Dette videresendes til de relevante forsikringsselskaber, som konkurrerer om at give det tilbud, som bedst matcher dine behov. På den måde kan du spare mange penge. Det samme gør sig gældende, hvis du er på udkig efter en bilforsikring eller rejseforsikring.

Det er helt uforpligtende og 100% gratis at benytte Mikonomi.dk til at finde billige husforsikringer og andre finansielle produkter. Udover forsikringer kan du også få hjælp til at låne penge eller den en billig a-kasse. Når du har fået 3 tilbud på husforsikring, er det helt op til dig at vælge, hvilket der passer dig bedst.

Få tilbud nu!
Det tager kun 2 minutter.

Stor undersøgelse: Husforsikring pris

Hvad koster forsikring til hus? Prisen på en husejerforsikring varierer meget efter husets beliggenhed og dig som kunde. Der er ingen huse eller kunder, der er ens, så det er svært at give et præcist svar på, hvad det vil koste dig.

Forbrugerrådet Tænk Penge lavede i 2018 en pristest af forsikringsselskabers tilbud på husforsikring. Det er vigtigt at pointere her, at testens dyre selskaber sagtens kan give dig et billigere tilbud - netop fordi det afhænger af din situation og bolig.

Herunder kan du se nogle eksempler på priser, men som vi lige har nævnt, er det vigtigt, at du sammenligner priser med udgangspunkt i din unikke situation. Dette kan du gøre nemt ved bare én gang at indtaste dine oplysninger i formularen, hvorefter du vil modtage tre skræddersyede tilbud i din indbakke.

Husforsikring priser
ForsikringsselskabÅrlig pris
Alka4.675 kr.
GF Forsikring4.540 kr.
Lærerstandens Brandforsikring4.849 kr.
Danske forsikring5.078 kr.
PenSam Forsikring4.486 kr.
Nordjylland Forsikring4.474 kr.
Vardia4.474 kr.
Next4.629 kr.
Codan5.398 kr.
Alm. Brand5.461 kr.

Vær opmærksom på, at ovenstående priser er vejledende. Når du får tilbud via vores partner, kan du få tilbudt andre priser.
Få nemt og hurtigt skræddersyede tilbud på husforsikring til dig lige her.

Få nemt tilbud på husforsikring
Det tager kun 2 minutter!

Sådan beregnes prisen på din husforsikring

Præmien - som er den årlige pris - kan være svær at beregne, da den afhænger af flere forskellige faktorer. Prisen afhænger typisk af tre primære faktorer. Disse tre faktorer spiller en stor rolle for, om din forsikring er dyr eller billig:

  1. Din adresse
    En forsikring til hus dækker visse former for tyveri og indbrud. Derfor afhænger prisen på din forsikring også af, hvor du bor henne. Dette skyldes, at nogle landsdele er mere ramt af indbrud og tyveri end andre. Bor du eksempelvis i Værløse eller Farum vil din forsikringspræmie være højere end hvis du boede på Samsø, fordi der i disse byer sker flere indbrud og tyverier end på Samsø.
  2. Selvrisiko
    Selvrisikoen er en anden vigtig faktor, som påvirker forsikringspræmien. Selvrisikoen er det beløb, du selv skal betale, hvis der opstår en skade. Typisk kan du selv vælge hvor høj selvrisikoen du vil have. Hvis du vælger en høj selvrisiko, vil din forsikringspræmie falde og omvendt.
  3. Husets stand
    Når dit hus skal forsikres, vil dit forsikringsselskab formentlig besøge dig for at undersøge husets tilstand. Ved dette besøg vurderer forsikringsselskabet risikoen for potentielle skader som brand- eller vandskader. Hvis forsikringsselskabet vurderer, at risikoen for skader på dit hus er høj, vil din forsikringspræmie være tilsvarende høj.
Prisen på din husejerforsikring afhænger af:
  • Hvor du bor
  • Din selvrisiko
  • Din bopæls stand

Hvordan vælger du selvrisiko på din husforsikring?

Det kan være svært at vælge selvrisiko, fordi du på den ene side ønsker en billig husforsikring, men på den anden side heller ikke vil stå i situation, hvor du skal betale det hele selv, når du står med en skade. Vær derfor meget omhyggelig, når du angiver din selvrisiko.

For at kunne bestemme selvrisiko, kan det hjælpe dig at overveje, hvad du har råd til at betale selv, hvis en skade skulle opstå. Derudover kan du snakke med forsikringsselskabet og høre, hvad de vil rådgive dig til.

Nogle steder kan du få nedsat enten forsikringspræmien eller selvrisikoen, hvis du udfører nogle forbedrende eller forebyggendende tiltag. Det kunne eksempelvis være, at du monterer en tyverialarm. Spørg dit forsikringsselskab, hvad du selv kan gøre for at få nedsat prisen.

Hvad dækker en husforsikring?

En husforsikring dækker skader opstået på bygningen og oftest også i haven. Det kunne for eksempel være brandskader, hærværk og tyveri, stormskader, skybrud, tøbrud, skader fra dyr, vandskader, svampeskader og glas- og kummeskader.

Det er forskelligt fra forsikringsselskab til forsikringsselskab, hvilke af de ovennævnte skader der er indbefattet af din basisforsikringspakke, og hvilke du skal tilkøbe dækning af. Derfor er det vigtigt, at du får læst din forsikringspolice grundigt igennem og sikrer, at du er ordentligt dækket ind.

For at du skal kunne få erstatning, er det vigtigt, at skaden på huset er opstået pludseligt og uventet. Det vil sige, at hvis skaden kommer i forbindelse med mislighold, vil du ikke kunne få erstatning. Herunder kan du se en oversigt over forskellige skader og dækninger og forklaringer dertil.

Hvad dækker husforsikring?
Skade og dækningUddybning
BrandskaderDin husforsikring dækker brandskader, der er opstået fx i forbindelse med madlavning eller levende lys. Banker og realkreditinstitutter krævet, at du har en brandforsikring, hvis du ønsker et realkreditlån. Derfor er denne oftest en del af basisdækningen.
Hærværk og tyveriBliver der begået hærværk på dit hus, vil din husforsikring også dække skaderne. Flere selskaber tilbyder desuden, at du kan få haveredskaber i en tilvalgsdækning - det kan dog også være, at din indboforsikring allerede dækker haveredskaber.
StormskaderHvis det stormer voldsomt, og et træ vælter ned i dit hus, er du dækket af din husforsikring. Nogle selskaber dækker kun, hvis der har været storm- eller orkanstyrke med en minimumshastighed på 17 m/s.
SkybrudEn husforsikring dækker skybrudsskader. Hvis det i en periode har regnet så meget, at vandet ikke kan få afløb og grunden oversvømmes, kan der opstå skader, som din husforsikring dækker. Der er tale om skybrud, hvis der falder mere end 30 mm. regn på 24 timer, eller hvis der falder mere end 1 mm. regn pr. minut.
TøbrudTøbrud er, når der er faldet en vis mængde sne, og vejret pludselig skifter over til tøvejr. Vejret skal skifte fra frostgrader til minimum 5 plusgrader inden for 6 timer, før der er tale om tøbrud. Hvis der sker tøbrud på dit hus, kan du risikere, at dine afløbssystemer ikke kan aflede vandet, og der vil komme skader.
Skader fra dyrHvis du oplever, at rådyr eller gnavere forårsager skade på dit hus, er der mulighed for, at din husforsikring dækker skaderne. Det er dog værd at bemærke, at denne husforsikring kun er en del af basisforsikringen hos nogle forsikringsselskaber, og hos andre skal denne husforsikring tilkøbes.
VandskaderEr det i en periode meget koldt, kan der opstå frostsprængninger i dit hus. Dette kan medføre oversvømmelse, hvilket din husforsikring vil dække. En husforsikring dækker også vandskader, som er forårsaget af radiator- og sanitetsrør.
SvampeskaderDer er mulighed for, at din husforsikring dækker svampeskader. Hos nogle forsikringsselskaber er dette dog en tilvalgsdækning. Ofte vil der i forbindelse med dækning af svampeskader, også blive dækket skader i forbindelse med råd og insekter. Undersøg dette nærmere hos dit eget forsikringsselskab.
Glas- og kummeskaderHvis der ødelægges et vindue, eller hvis du oplever brud på håndvask, badekar eller WC-kumme, vil der være god mulighed for, at din husforsikring dækker. Ofte er denne husforsikring dog en tilvalgsdækning hos flere forsikringsselskaber.

Hærværk og tyveri

Skulle du og dit hus blive udsat for hærværk og tyveri, kan din husforsikring dække skaderne, der er afstedkommet heraf. Hvis der eksempelvis er nogen, der bryder ind i dit hjem og ødelægger døren, kan du få erstatning for dette.

Det kan også være, at tyvene udøver hærværk, når de er brudt ind. Her kan din forsikring også hjælpe dig. I forhold til de ting der bliver stjålet, vil det være din indboforsikring, der dækker dette.

Det er dermed kun skader på alt det, som du ikke kan tage med dig, hvis du skulle flytte, som bliver dækket.

Husforsikring ved utæt tag

I flere tilfælde kræver visse dækninger af skader på dit hus, at du tegner en udvidet husforsikring. Har du ikke tegnet en udvidet husforsikring, anbefaler vi, at du gennemlæser din police for at være sikker på, at du er forsikret efter de behov, som du har brug for.

Med en udvidet husforsikring kan du være mere sikker på, at du er forsikret imod eksempelvis råd- og svampeskader. Disse skader fungerer ofte som en tilvalgsdækning til din husforsikring. På trods af at være en tilvalgsdækning kan denne forsikring godt betale sig.

Bor du i et ældre hus, hvor risikoen for skader ved utæt tag er stor, bør du overveje, om det ikke vil være det værd at tegne en udvidet husforsikring. Så er du sikker på, at du ikke selv skal betale, hvis du har et utæt tag, som forårsager råd- og svampeskader på dit hus.

Totalskade og genhusning ved husforsikring

Flere forsikringsselskaber anser et hus som værende totalskadet, hvis bygningen er beskadiget med mere end 50%. Står du i en situation, hvor dit hus er beskadiget med mere end 50%, kan du hos flere forsikringsselskaber forlange at få udbedret skaderne, som om hele huset var beskadiget.

Du kan dog ikke vælge at få et hus med andre materialer eller i en anden stand, end det huset var i, inden skaden indtraf. Forudsætningen, for at du kan forlange at få udbedret skaderne, er, at huset genopføres på samme sted, med de samme materialer og i samme stand som huset var i, inden skaden indtraf.

Vær her opmærksom på, at erstatningen af huset kan være begrænset. Er dit hus dårligt vedligeholdt, og er skaden opstået på grund af dette, kan du risikere, at din husforsikring kun dækker begrænset. Sørg derfor altid for, at dit hus er vedligeholdt. Oplever du, at skaderne på dit hus gør, at huset bliver ubeboeligt, er der mulighed for, at din husforsikring dækker genopbygning samt genhusning. Det betyder, at dit forsikringsselskab sørger for, at du og din familie får et sted at bo, mens skaderne udbedres.

Husk altid at læse din forsikringspolice grundigt igennem, så du er helt sikker på, hvad forsikringen dækker, og hvad den ikke dækker, når du tegner en husforsikring. I policen står alle vilkår, som du skal være opmærksom på. Hvis der er noget, du er i tvivl om, kan du altid spørge dit forsikringsselskab om forklaring.

Dette dækker din husforsikring ikke

Din husforsikring dækker pludselige og uventede skader. Det vil sige, at opstår der skader på grund af manglende vedligehold, ville dette ikke kunne erstattes af din forsikring. Du skal derfor passe godt på dit hus.

Det kan være en god idé at gennemgå husets tilstand, når du skal til at tegne en forsikring og notere, hvad der kan ske af skader. Tilstandsrapporten kan hjælpe dig med at få et overblik over dette.

Bor du i et ældre hus, kan det være en god idé at snakke med forsikringsselskabet for at finde ud af, hvilke behov du har. Dette skyldes, at ældre huse kan være mere modtagelige overfor skader.

Den nemmeste måde at finde en billig husejserforsikring. Se, hvor meget du kan spare her!

Få tilbud nu!
Det tager kun 2 minutter.

Forsikring til forskellige boligtyper

En husforsikring er en forsikring af et hus, men der findes forskellige typer af huse, og derfor findes der også forskellige typer af husforsikringer. Blandt andet sommerhusforsikring, forsikring af landbrugsbygninger og lejligheder. Det vil vi kort komme ind på her.

Selvom du ikke er i dit sommerhus hele året rundt, er det stadig en meget fornuftig idé at tegne en sommerhusforsikring eller en fritidshusforsikring, som mange selskaber også kalder det.

En bygningsforsikring til landbrug kan skille sig ud fra en almindelig husforsikring. Tjek derfor med dit forsikringsselskab, om de tilbyder forsikring af landbrugsbygning, og hvordan den dækker. Endelig er der også lejligheder. Her har du ikke behov for en husforsikring, men det vil være fornuftigt for dig at tegne en indboforsikring.

Forsikring af kolonihavehus

Ligesom det kan være fornuftigt at have en sommerhusforsikring, kan det være en god idé at forsikre dit kolonihavehus. Hos de fleste selskaber ville denne type forsikring gå under det samme navn - nemlig fritidshusforsikring.

Når du har en forsikring til kolonihave, behøver du ikke også have en indboforsikring. Oplever du, at dit indbo tager skade, vil din kolonihaveforsikring dække dette. Derudover er du med en forsikring af dit kolonihavehus også sikret mod brandskader. Brandskader kan der være en særlig stor risiko for, da kolonihavehuse ofte er bygget af træ.

Yderligere dækninger vil i de fleste tilfælde være de samme, som omfattes af en traditionel husforsikring. Disse dækninger kan være vandskader, skader på glas og kumme, stormskader, tyveri og hærværk.

Hvordan dækkes rækkehus af en husforsikring?

Hvis du bor i rækkehus, vil det være relevant for dig at have en hus- eller villaforsikring. Risikoen for at der kan opstå skader på dit rækkehus er stor, og det er derfor vigtigt, at dit rækkehus er forsikret med en husforsikring.

Oplever du eksempelvis, at der er blæst genstande ind i dit rækkehus på grund af en storm, og at dette har forårsaget alvorlige skader, dækker din husforsikring disse skader. På samme måde er du med en husforsikring godt dækket ind, hvis der skulle opstå brand i dit hjem.

En husforsikring er ikke lovpligtig at tegne. Din bank eller dit realkreditinstitut forlanger dog ofte, at du har tegnet en brandforsikring, hvis du ønsker at låne penge til at købe et hus såvel som et rækkehus.Vi anbefaler, at du tegner en husforsikring til dit rækkehus.

Vær opmærksom på dette

Når du tegner en husforsikring, består denne af en grundforsikring - en slags basispakke - som dækker en række tilfælde. Hvis du har brug for yderligere dækning, skal dette tilkøbes i form af tilvalgsdækninger.

Tilvalgsdækninger til din husforsikring

De fleste forsikringsselskaber tilbyder, at deres kunder kan købe en grundpakke. Derudover tilbyder de en række tilvalgsdækninger, som kan tilkøbes. Står du og har brug for at få forsikret mere, end det som grundpakken dækker, er det en god idé at undersøge mulighederne for tilvalgsdækninger nærmere hos dit forsikringsselskab. Typiske tilvalgsdækninger kan være:

  • Udvidet vandskade
    Næsten alle forsikringsselskaber har en mere omfattende vandskadedækning, end den der bliver tilbudt i basisdækningen. Det kaldes typisk "udvidet vandskade". I modsætning til basisforsikringen, dækker denne, hvis eksempelvis kloak- og grundvand stiger op i huset, eller hvis der drypper vand fra synlige rør.
  • Insektdækning
    Enkelte forsikringsselskaber skelner mellem insektdækning og øvrige dækninger. Insektdækningen dækker bl.a., hvis dit hus er under angreb af træødelæggende insekter.
  • Stikledningsdækning
    Denne forsikrer dig mod skader på de rør, kabler og ledninger, som går fra huset og ud til hovedledningen. Typisk er det skader forårsaget af gnavere eller forældelse, og det er bl.a. disse skader, som er dækket. Desuden er du også dækket mod følgeskader som f.eks. udsivning af gas, olie eller vand.
  • Entreprisedækning
    Hvis du skal have lavet en tilbygning eller ombygning, skal du kontakte dit forsikringsselskab og få udvidet din forsikring med en entrepriseforsikring, som dækker i den periode, du bygger om. Det dækker eksempelvis byggeriet og materialer f.eks. ved storm, sammenstyrtning eller hærværk.

Sådan får du en billigere forsikring til hus

Vurderer du, at risikoen for skader på dit hus er lille, er der en række ting, du kan gøre for at få en billig husforsikring. Vi giver dig her en 5 forslag til, hvad du kan gøre:

  1. Opnå samlerabat
    Alle forsikringsselskaber tilbyder rabat, når du samler alle dine forsikringer hos dem. Så hvis du har eller planlægger at have flere forsikringer (fx. ulykke-, bil- og indboforsikring), er der mange rabatprocenter at hente ved at samle alle dine forsikringer hos ét forsikringsselskab.
  2. Beskyt dit hus, vedligehold og forebyg skader
    Ved forebyggende beskyttelse af dit hus mindskes risikoen for skader, hvilket muligvis belønnes med rabat af forsikringsselskaber. Bor du f.eks. i et hus, hvor risikoen for vandskader er høj, kan du installere højvandslukke eller lægge dræn i haven. Hvis du bor i et hus med stråtag, kan du, for at beskytte dit hus, vælge at skifte tag for at minimere risikoen for brand. Du skal blot huske at oplyse dit forsikringsselskab, hvis du foretager ændringer.
  3. Højere selvrisiko giver lavere præmie
    Du bestemmer selv din selvrisiko hos de fleste forsikringsselskaber. Hvis du vælger en højere selvrisiko, vil din præmie falde. Ulempen ved dette er, at du ved eventuelle skader vil blive påkrævet et højere beløb, end hvis du havde angivet din selvrisiko lavere. Vær derfor meget omhyggelig, når du angiver din selvrisiko.
  4. Opnå rabat gennem organisationer
    Er du medlem af en fagforening, a-kasse eller andre former for organisationer? Forsikringsselskaberne har hver især deres aftaler med forskellige typer af organisationer, hvor de har forhåndsaftalt en rabatprocent for den pågældende organisations medlemmer. Derfor kan der være en nogle penge at spare, hvis din fagforening eller lignende har en aftale med et forsikringsselskab.
  5. Forsikringstjek
    Få lavet et forsikringstjek, hvor du undersøger, om det du betaler for, også er det, du har brug for. Herefter kan du nemt sammenligne forskellige tilbud og vælge dét, der passer dig bedst.

Pas på med en for billig husforsikring

Det kan være svært at forestille sig nogen, der ikke ville takke ja til en billigere husforsikring. Ikke desto mindre kan din forsikring også blive for billig, hvilket vil betyde, at den ikke dækker helt så godt - og så kan det egentlig være lige meget med forsikring alligevel.

Derfor anbefaler vi, at du undersøger nøje, hvad din forsikring dækker, og hvor meget du betaler i selvrisiko. Er din selvrisiko for høj og din præmie dermed billig, kan det være, at den ikke vil hjælpe dig meget i forbindelse med en skade.

Du kan også undersøge priser på udbedring af forskellige skader på huse. På den måde kan du nemmere vurdere, hvor meget du har brug for at få i erstatning ved forskellige typer skader.

Sammenlign priser på forsikring til hus allerede i dag! Det er nemt og hurtigt og kræver bare, at du udfylder formularen på vores partners side.

Få tilbud nu!
Det tager kun 2 minutter.

Ofte stillede spørgsmål

Mange forbrugere sidder, selv efter at have læst dette lange indlæg, med spørgsmål til husforsikring. Vi har samlet en række af de spørgsmål og svaret på dem herunder. Det kan måske hjælpe dig, hvis der er noget, du sidder og undrer dig over.

Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål her, kan du kontakte dit forsikringsselskab, som kan rådgive dig i din specifikke situation. Du er også velkommen til at skrive til os på info@mikonomi.dk, så vil vi forsøge at svare efter bedste evne.

Vil du gerne have et konkret svar om lige præcis din forsikring, vil vi dog anbefale dig at tage fat i dit forsikringsselskab, da de har en bedre indsigt i lige præcis din situation. Se vores liste af spørgsmål og svar herunder.

"Hvor gælder min husforsikring?"

En husforsikring gælder på forsikringsstedet. Det vil sige, den adresse din ejendom befinder sig på. Ofte gælder haven også med i forsikringen.

"Er solcelleanlæg dækket af en husforsikring?"

Som udgangspunkt er solcelleanlægget dækket. Du skal dog være opmærksom på, om dit tag kan holde til, at det får monteret et solcelleanlæg. Hvis dit solcelleanlæg er for tungt til, at dit tag ikke kan bære det, dækker en forsikring ikke de skader, som dette ville medføre. Det samme gælder ved borehuller efter installationer, som kan medføre lækage, svamp eller rådskader. Derfor kan det være en god ide, at få vurderet dit tag og dens konstruktion med henblik på, hvilken type eller størrelse solcelleanlæg som passer bedst til dit tag.

"Hvornår gælder min husforsikring fra?"

Når du skifter forsikring, dækker denne fra den dato, du har tegnet den. Datoen vil stå på den aftale, du har underskrevet. Hvis du flytter og tager din forsikring med dig, gælder den fra den dag, du har overtaget ejendommen. Forsikringen gælder 1 år ad gangen og fortsætter indtil du skriftligt beder om opsigelse.

"Hvor ofte skal jeg betale for?"

Som udgangspunkt skal du betale din præmie en gang om året. Du kan dog lave en aftale med dit forsikringsselskab om, at betale enten månedligt, pr. kvartal eller halvårligt. Selvrisikoen skal du kun betale hvis der opstår skader.

"Er der noget, min husforsikring ikke dækker?"

En forsikring til hus dækker ikke skader, som du selv kan forhindre med almindelig vedligeholdelse. Det kunne for eksempel være slitageskader eller forældelse som kunne være undgået med vedligeholdelse.

"Hvad skal jeg gøre, når jeg skal have lavet en tilbygning til mit hus?"

Du skal kontakte dit forsikringsselskab, når du får lavet en tilbygning til huset. Du kan evt. lave en entrepriseforsikring for at dække de skader, der kan opstå under byggearbejdet. Hvis du ikke kontakter dit forsikringsselskab og oplyser dem om tilbygningen, dækker en forsikringen ikke skader på tilbygningen.

"Hvad skal jeg gøre hvis der opstår skader på mit hus?"

Hvis du oplever skader på dit hus, skal du kontakte dit forsikringsselskab. Derudover, hvis muligt, prøv at begræns skaderne. Smid aldrig beskadiget dele ud, før forsikringsselskabets taksator har noteret skaden. Hav købsbeviser og kontrakter sikkert og godt gemt, da eventuelle erstatninger udregnes på baggrund af disse dokumenter.

Er du klar til at få tilbud, kan du trykke på knappen herunder og udfylde formularen. Herefter vil du modtage op til tre husforsikringstilbud i din indbakke. Sammenlign tilbud nu.

Få tilbud nu!
Det tager kun 2 minutter.
Relaterede blogindlæg
Tyverialarm: Hvad skal du vælge?
Husforsikring og indboforsikring