Renten er i stor udstrækning den pris, du betaler for at låne penge. Når du låner penge, vil banken eller låneudbyderen opkræve en rente, som er et procentsats af det beløb, du låner. Renten kan beregnes på årsbasis (årlig rente), men den kan også opkræves på kortere perioder, såsom månedligt eller kvartalsvist. Dog er årlig rente den mest almindelige form for rentetilskrivning.
Renten fastsættes af låneudbyderen og afhænger af flere faktorer, herunder lånebeløbet, lånetype, risikoen forbundet med lånet, samt din kreditværdighed og historik. Højere risiko og lavere kreditværdighed kan føre til en højere rente, alt andet lige..
Renten er oftest den omkostning, der har størst indvirkning på det samlede beløb, du skal tilbagebetale på et lån. Jo højere renten er, jo højere bliver den samlede omkostning af lånet. Det er derfor vigtigt at overveje renten, når man vælger et lån og sikre sig, at man har råd til at betale tilbage, før man optager et lån.
Dyre kviklån med høje renter findes ikke længere
For få år tilbage var markedet præget af dyre kviklån som i nogle tilfælde havde en ÅOP på flere hundrede procent. Disse dyre kviklån satte nogle danskere i en svær økonomisk situation med endeløs gæld.
Siden juli 2020 har ny lovgivning dog sat en stopper for disse dyre kviklån, således at du som forbruger er beskyttet mod de dyre kviklån.
Loven indeholder en række bestemmelser, der fastsætter begrænsninger på renter og gebyrer, krav til oplysninger, der skal gives til forbrugere, og krav om, at virksomheder skal foretage en kreditvurdering af forbrugere, før de tilbyder dem et lån.
Konkret fastsætter loven, at et låns ÅOP ikke må overstige 25%, samt at den samlede tilbagebetaling ikke må overstige 100% af lånebeløbet. Derudover er der krav om, at virksomheder skal oplyse om samtlige omkostninger og betingelser ved lånet på en klar og forståelig måde, og at de skal foretage en kreditvurdering af ansøgeren, inden de godkender et lån.
Kviklånsloven gælder for alle virksomheder, der tilbyder lån til forbrugere i Danmark, uanset om de er danske eller udenlandske. Hvis virksomheder ikke overholder lovens krav, kan de blive pålagt bøder og i sidste ende risikere at miste deres tilladelse til at tilbyde lån i Danmark.
Selvfølgelig bruger Mikonomi alle udtryk som kviklån, quick lån, hurtig lån osv. som almindelige udtryk, som forbrugerne har lært gennem årene. Alle lån og sider, der kan findes på Mikonomi, er inden for lovgivningens rammer, og vi anbefaler dig at rapportere enhver side eller person, der tilbyder dig lån med dyrere vilkår.
Læs flere svar på ofte stillede spørgsmål her:
Desuden kan du udforsk definitionerne af forskellige typer lån: