Find lån til sommerhus på Mikonomi.dk
Under corona-krisen genfandt mange glæden ved den danske natur og ved at have et naturnært hus at kunne koble af i. I 2020 og 2021 blev der solgt sommerhuse på et hidtil uset niveau. De mange salg har sat sig på priserne - sommerhusene er i dag dyrere end nogensindeTroværdig kildeVidenscentret BoliusVidenscentret Bolius er en uvildig platform og en vidensbank om emner indenfor boliger i Danmark.Åbn kilde
Derfor er det for håbefulde sommerhuskøbere relevant at blive klogere på, hvordan man låner penge til et sommerhus. På siden kan du ligeledes læse om kolonihaver som et billigere alternativ til at købe sommerhus.
Læs mere om dine muligheder for at låne penge og finde finansiering til sommerhus, og find den rette låneudbydere fra vores låneoversigt øverst på denne side.
Repræsentativt eksempel på lån til sommerhus:
Lånebeløb | 100.000 kr. |
Løbetid (mdr.) | 60 mdr. |
Månedlig ydelse | 1.961 kr. - 2.309 kr. |
Variabel debitorrente | Min. 5,8% – Max. 13,5% |
ÅOP | Min. 6,8% – Max. 14,55% |
Andre gebyrer | 25 kr. pr. md. |
Saml. kreditomkostninger | 17.677 kr. – 38.548 kr. |
Saml. tilbagebetaling | 117.677 kr. – 138.548 kr. |
Privatlån eksempelI ovenstående låneeksempel kan du få en idé om, hvad et lån til sommerhus på 100.000 kr. koster, såfremt det betales tilbage over 5 år.
Dine endelige lånevilkår vil dog altid afhænge af en individuel kreditvurdering af dig og din økonomi. Det er derfor muligt at dit endelige lånetilbud bliver enten dyrere eller billigere.
Hvad er et lån til sommerhus?
Det er de færreste, der har den totale udbetaling til et sommerhus klar - særligt med prisudviklingen de senere år. Derfor vil de fleste låne penge til at finansiere et sommerhuskøb. Man kan låne penge til køb af sommerhus på flere måder. Blandt andet gennem realkreditlån og gennem online lån.
Realkreditlån
Et realkreditlån kan typisk finansiere op til 75 procent af købsprisen på et sommerhus. At man kan finansiere et sommerhuskøb gennem realkredit, er dog ikke givet. Banken, som man søger om realkreditlån gennem, vil op til et eventuelt lån foretage en screening af låners privatøkonomi. Her vurderes en potentiel låners økonomi blandt andet på gældsfaktor og rådighedsbeløb. Banken vil se på om man har et fornuftigt rådighedsbeløb efter et lån, ligesom man ikke må have en for høj gældsfaktor.
Får man finaniseret 75 procent af lånet gennem realkreditlån, skal de resterende 25 procent finansieres gennem egen formue eller ved banklån. Dette kan også være med et online banklån.
Et online lån kan desuden være et alternativ, hvis man ikke har mulighed for at låne penge via realkreditlån.
Lån til sommerhus online
Over de senere år er der sket en nærmest eksplosiv udvikling i mulighederne for at få lånetilbud online udenom de traditionelle pengeinstitutter. Det giver forbrugeren flere muligheder, og konkurrencen på markedet betyder ligeledes, at de online lån ofte er på konkurrencedygtige vilkår sammenlignet med traditionelle måder at låne penge på.
Derfor kan man også se til online låneudbydere, når man skal finansiere et sommerhuskøb. En klar fordel herved er, at man ofte vil kunne få et ja til lån, hvis man har fået et nej til realkreditlån. Derudover er processen, der leder til udbetaling af lånet, ofte betydeligt kortere gennem et online lån end via de traditionelle pengeinstitutter.
Hvad koster et lån til sommerhus?
Prisen på lånet til sommerhus afhænger af tre faktorer: Lånets størrelse, lånets ÅOP og lånets tilbagebetalingstid. Derudover kan der være gebyrer i forbindelse med oprettelse af lånet.
Realkreditlån er billigere end banklån og lån fra online lånudbydere, så man er godt stillet som låner, hvis man kan låne den primære del via realkreditlån og den resterende del via et online lån.
Læs med til slutningen af artiklen for at se hvordan du kan udregne omkostninger på lån med Mikonomi’s låneberegner.
Markedet for sommerhuse og kolonihaver
Som nævnt i indledningen er det blevet populært at købe en fritidsbolig. Følgende afsnit giver et indblik i markedet for sommerhuse og kolonihaver.
Populære sommerhuse
Sommerhuspriserne sætter i disse år rekord som følge af den store efterspørgsel, der har været under coronapandemien. I 2020 blev der købt hele 13.120 sommerhuse i DanmarkTroværdig kildeVidenscentret BoliusVidenscentret Bolius er en uvildig platform og en vidensbank om emner indenfor boliger i Danmark.Åbn kilde - det højeste antal i 17 år. Den gennemsnitlige pris på et sommerhus var i andet kvartal af 2022 1,7 millioner kroner - et historisk højt beløb.
Det frarådes dog, at man køber sommerhus som et investeringsobjekt. Man bør købe huset ud fra et ønske og behov om at bruge det. Det skyldes blandt andet, at sommerhuspriserne er de første, der bliver ramt af kriser. Mens man har brug for en primær bolig, kan fritidsboligen undværes i hårde tider - det påvirker efterspørgslen og dermed hvilken pris, man kan sælge til.
Nye tendenser i økonomien - som betydelige rentestigninger, inflation og frygt for kommende recession - betyder, at flere eksperter forudser et fald i priserne. Denne tendens kan allerede ses i Østjylland og Østsjælland, hvor priserne det seneste år er faldet med 3,5 - 3,7 procent.
Kolonihave som alternativ til sommerhus
Mens priserne på sommerhuse i Danmark har været på himmelflugt, er kolonihaver for mange et realistisk alternativ. Mens sommerhuse altid sælges til markedspris, fungerer det anderledes med mange kolonihaver.
Ofte overdrages kolonihaver nemlig gennem venteliste. Hvis en kolonihaveforening er medlem af Kolonihaveforbundet, foregår overtagelsen via venteliste frem for salg til højest bydende.
Det betyder, at det i mange tilfælde er tålmodighed frem for en velpolstret pengepung, der er den afgørende faktor. Man skal ofte stå på venteliste i flere år, før man får tilbudt en kolonihave, men man kan også være heldig, at dem der er foran en på ventelisten takker nej, så man får et hurtigt tilbud.
Kolonihaver, der er en del af Kolonihaveforbundet, bliver typisk solgt til under 100.000 kroner og vil som regel have en lejeudgift på omkring 4-500 kroner månedligt. Købsprisen afhænger - som det gælder for andre boligtyper - af størrelse, beliggenhed og husets kvalitet. For kolonihaver, der ikke er prisreguleret via Kolonihaveforbundet, kan prisen løbe op i flere millioner kroner.
Som noget nyt kan man også tage realkreditlån til køb af nogle typer kolonihaver. Langt de fleste vil samtidig kunne tage et online lån til køb af en kolonihave til omkring 100.000 kroner.
Hvor finder jeg det bedste lån til sommerhus?
Hvad der er det bedste lån til et sommerhus er individuelt og efter behov. Renten på lånet er en central faktor, men tilbagebetalingstid, oprettelsesgebyr, forbrugertillid mm. er også parametre, der kan være vigtige. Brug derfor tid på at finde ud af hvilke faktorer, der er vigtige for dig, inden du påbegynder et lån.
Mikonomi.dk kan hjælpe dig med at sortere lån, alt efter hvilke faktorer, der er vigtige for dig. Du kan blandt andet vælge de mest populære lån blandt brugerne på Mikonomi.dk, lånet med den lavest ÅOP eller de lån, der har det højeste lånebeløb.
Lån til sommerhus - beregner
For de fleste vil køb af sommerhus eller kolonihave indbefatte, at man stifter gæld til udbetalingen. Man bør dog altid gøre sig bevidst om, hvorvidt det lån man er ved at stifte, er i ens privatøkonomis interesse.
Med vores låneberegner kan du hurtigt finde ud af, hvor attraktivt et lånetilbud du har fået. Ved at indtaste få informationer om det potentielle lån får du udregnet din månedlige ydelse, lånets ÅOP og den samlede pris på lånet. Dette er (også) smart at gøre, hvis man har fået flere tilbud på lån - med vores låneberegner kan du hurtigt få overblik over hvilket tilbud, der er mest fordelagtigt for dig. Vores service er kvit og frit.