Info om SDO
SDO er en forkortelse for Særligt Dækkede Obligationer, et tiltag, der blev indført på det dankse lånemarked i 2007, som følge af et EU direktiv. Det omhandler lån, der optages mod pant i fast ejendom.
Før 2007 kaldte man denne traditionelle type for obligationslån for Realkreditobligationer (RO), men efter SDO's indførsel kan både realkreditinstitutter og almindelige pengeinstitutter benytte sig af særlig dækkede obligationer. For at kunne differentiere realkreditinstitutter og de almindelige pengeinstitutter blev endnu en betegnelse indført. Denne hedder SDRO og står for Særligt Dækkende Realkredit Obligationer.
Ovenstående kan opsummeres i følgende:
| RO - Traditionelle realkreditobligationer før 2007 |
| SDO - Obligationslån som pengeinstitutter benytter efter 2007 |
| SDRO - Obligationslån som realkreditinstitutter benytter efter 2007 |
Lån penge nu? På Mikonomi.dk kan du læse mere om og sammenligne priser på blandt andet kviklån. På denne måde kan du vælge det lån, som passer dig og din økonomiske situation bedst!
Sådan fungerer SDO
Førhen solgte realkreditinstitutterne én obligation til én investor for at fremskaffe kapital til låntager, og afdrag og renter blev betalt direkte fra låntager til investor. Et meget simpelt set-up, hvor realkreditinstituttets fortjeneste udelukkende ligger i gebyrer og bidrag til oprettelse af lånet.
1-1 forholdet dækker altså over, at låntager betaler renter og afdrag direkte til den investor, som har købt den specifikke obligation, som lånet er udstedt på baggrund af.
Ved oprettelsen af lån med SDO er der skærpede krav i forhold til den sikkerhed, der skal stilles. Hvis en låntagers ejendom eksempelvis falder i værdi, er den oprindelige lånegrænse overskredet og de særlige dækkede obligationer tillader, at realkreditinstituttet sælger flere obligationer for at stille sikkerhed for den faldende ejendomsværdi. Hvis der sælges flere obligationer til samme lån, er forholdet ikke længere 1-1, men nærmere 1-2 eller 1-flere.
Sikkerhedsstillelse ved SDO
Når realkreditinstitutterne skal stille mere sikkerhed, bliver det dyrere for dem at låne penge ud og indtjeningsgrundlaget bliver derfor mindre. I sidste ende vil det være låntager, som bliver påført dele af denne ekstra omkostning.
Ved SDO skal aktivernes samlede værdi altid svare til mindste værdien af de udstedte de særlig dækkede obligationer, og sikkerheden for det enkelte lån skal altid overholde belåningsgrænsen. Ellers skal instituttet stille supplerende sikkerhed op til grænsen. SDO er trods tilføjelserne i krav, stadigvæk meget attraktive vilkår at låne under.
På Mikonomi.dk kan du sammenligne priser, renter og vilkår på blandt andet sms lån, forbrugslån og billån. Herefter kan du vælge det lån, der passer dig bedst!