Info om realrente
Realrenten er ligesom realindkomst, et begreb som relaterer renten (eller indkomsten) til tidspunkt og købekraft. Det er altså et begreb, som gør det muligt at sammenligne renter på forskellige tidspunkter.
Begrebet realindkomst introduceres, fordi eksemplet vedrørende indkomst er lettere at forklare og forstå, og princippet er det samme som ved realrente. Herunder kan du få en forklaring på realrente.
Skal du låne penge? Så kan du her på Mikonomi.dk få mere information om lån og læse om forskellige lånetyper som forbrugslån, kviklån og billån.
Forklaring på realrente
Penge bliver mindre værd over tid, og den effekt kaldes for inflation. Inflationen påvirkes af mange faktorer, og generelt kan man sige, at den i Danmark bør ligge omkring 2% årligt. For at forklare realrente kan vi bruge eksemplet med realindkomst, hvilket bliver forklaret herunder.
I praksis betyder inflation, at det generelle prisniveau på alle varer og tjenester i Danmark bør stige med 2% om året. Det vil sige, hvis din indkomst stiger med 2% årligt, har du bevaret den samme købekraft som året før, fordi priserne på varerne også er steget med 2 %.
Det betyder samtidig, at hvis dit lønniveau forbliver det samme år efter år, går du reelt ned i løn hvert år, fordi du ikke kan købe det samme antal varer, som du plejer.
Eksempel på realrente
Her forsøger vi at give et eksempel på realrenten via et eksempel, der egentlig tager udgangspunkt i inflationen.
- Din løn i år 2013 er 100.000 kr.
- Prisen på en pågældende vare samme år er 100 kr.
- Din løn året efter 2014 er 100.000 kr.
- Prisen på en pågældende vare er samme år steget til 110 kr.
I ovenstående eksempel kan du se, hvordan din løn ikke rækker lige så langt i 2014, som den gjorde i 2013. På den måde kan du ikke købe samme antal varer i 2014 som du kunne i år 2013. Det kan også være relevante for dig i denne sammenhæng at læse om renters rente.
Samme eksempel kan bruges med realrenten
Samme logik gør sig gældende med renter. Hvis du får forrentet indestående på en konto med 5% i 2013 og 5% i 2014, vil den faktiske rentegevinst være mindre i 2014 (forudsat, at det er det samme beløb som forrentes), fordi beløbet er påvirket negativt af den inflation, der er sket i perioden.
Det giver mening i den forstand, at du vil få det samme beløb i 2014, som i 2013 - men i 2014 kan du købe mindre for disse penge.