A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 3 min.
Opdateret:

Hvad betyder ÅOP?

Hvad betyder ÅOP? - Årlige omkostninger i procent

ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent. Det er et lånebegreb, der viser de samlede omkostninger udtrykt i procent pr. år af det samlede kreditbeløb på et lån. Du kan altså bruge dette begreb til at sammenligne flere lån af samme størrelse med samme tilbagebetalingsform og samme løbetid.

Når du optager optager et lån eller en kredit, er dette altid omfattet af en kreditaftale, som har hjemmel i kreditaftaleloven. I denne lov er det bestemt, at de årlige omkostninger i procent skal fremgå tydeligt sammen med de øvrige omkostninger ved et forbrugslån. Det gælder også for kviklån, privatlån og billån.

Med vores låneberegner kan du nemt og hurtigt beregne de årlige omkostninger i procent på alle lån med lige store, månedlige afdrag. Når du bruger beregneren, vil du få vist den samlede tilbagebetaling, kreditomkostningerne og den månedlig ydelse. Du kan se, hvordan ÅOP ændrer sig, når du for eksempel forlænger løbetiden eller justerer renten.

Definition af ÅOP

"ÅOP = årlige omkostninger i procent. Banker og låneudbydere er forpligtede ved lov til at oplyse dette. Du kan derfor trygt anvende dette begreb til at finde det billigste lån."

Definition af ÅOP "ÅOP = Årlige omkostninger i procent. Banker og låneudbydere er forpligtede ved lov til at oplyse dette. Du kan derfor trygt anvende dette rentebegreb til at finde det billigste lån.”

Sådan bruger du ÅOP til at sammenligne flere lån

Af kreditaftaleloven fremgår det, at bankerne skal anføre de årlige omkostninger i procent for at hjælpe forbrugerne med at sammenligne forskellige lånetilbud. Det gælder også ved lån uden rente. For at få en brugbar sammenligning, kræver det dog, at du sammenligner lån af samme lånetype, der har samme løbetid og indfrielsesvilkår.

Det giver således ikke mening at bruge de årlige omkostninger i procent til at sammenligne et variabelt forrentet lån med et fastforrentet obligationslån. På samme vis giver det heller ikke mening at sammenligne lån med henholdsvis lang og kort løbetid.

Løbetiden påvirker ÅOP på lånet
Lånebetingelser1 år3 år
Lånebeløb10.000 kr.10.000 kr.
Kreditomkostninger1.052 kr.1.578 kr.
ÅOP20,61%15,49%

Som du kan se i eksemplet herover er ÅOP’en mindre ved det samme lån, når løbetiden sættes op til 3 år. Det skyldes, at kreditomkostningerne vejer tungere i beregningen af lånet med en løbetid på 1 år, end de gør ved lånet med løbetid på 3 år. Grunden til dette er, at omkostningerne spredes ud på en længere tidsperiode.

Hvad er en god ÅOP?

Når du sammenligner lån i forhold til de årlige omkostninger i procent, er det lånet med den laveste ÅOP, der vil være det mest fordelagtige for dig at tage. Igen er det vigtigt at pointere, at du kun kan sammenligne lån, der har de samme lånevilkår og løbetid. Ellers bliver sammenligningen ugyldig.

Derudover skal du være opmærksom på, at du ved lån under 2 år kan opnå skattemæssige fordele. Det skyldes, at der er nogle fradrag i forhold til stiftelsesomkostningerne, som du kan trække fra, hvis lånet har en løbetid på under 2 år. Dette betyder, at ÅOP i dette tilfælde kan være misvisende.

Det er generelt vigtigt at du sørger for at beregne alle lånets omkostninger, selvom du ønsker at låne penge nu, hvilket du gør når du sammenligner med ÅOP.

På Mikonomi.dk kan du nemt sammenligne priser på sms lån, quick lån, og afdragsfrie lån. Når du sammenligner lån, kan du bruge de årlige omkostninger i procent for at få et overblik over, hvilket lån der er det billigste i vores oversigt.

hvad betyder ÅOP?

Hvad består ÅOP af?

Alle omkostninger forbundet med lånet er medberegnet i udregningen af de årlige omkostninger i procent. Det vil sige alle omkostninger i forbindelse med oprettelsen af lånet og løbende omkostninger i lånets eller kredittens løbetid.

Beregningen af ÅOP består derfor både af engangsomkostninger og løbende omkostninger. Listen for disse elementer er lang. Det skyldes, at långivere bruger forskellige udtryk til diverse gebyrer og afgifter.

Herunder kan du se eksempler på engangsomkostninger og løbende omkostninger, der indbefattes af beregningen:

Engangsomkostninger

  • Stiftelsesprovision
  • Ekspeditionsgebyr
  • Fast tinglysningsafgift
  • Variabel tinglysningsafgift
  • Dokumentgebyr
Løbende omkostninger

  • Månedlige og årlige kontogebyrer
  • Administrationsgebyrer
  • PBS gebyrer
  • Depotgebyrer
  • Renter