Hos Mikonomi.dk tilbyder vi markedets nemmeste sammenligning af lån. Ved at benytte dig af vores boliglån beregner, kan du nemt og hurtigt finde frem til billige lån. De lån, som du finder her på siden, kan benyttes til udbetaling eller indskud i forbindelse med din nye bolig. Se vores side om indskudslån for mere information.
Det skal jeg vide, inden jeg laver en boligberegning
At købe bolig er en meget stor og vigtig beslutning at træffe. Det er det, fordi man binder sig og knytter sig til et nyt hus, og som man skal tilbringe meget tid i.
Det er derfor vigtigt, at man tænker sig om inden, at man tager beslutningen om, at købe bolig og at man træffer beslutningen på et solidt informationsgrundlag. På denne måde kan man sikre sig, at man har fået den bedst mulige aftale i hus.
Ud over at finde den perfekte bolig, er finansieringen af huset et af de vigtigste elementer ved boligkøb. Når vi har med så store beløb at gøre, som et boliglån er, kan selv minimale forbedringer i rentesatser og afdragsordninger have stor effekt på ens rådighedsbeløb i den sidste ende.
Hvor meget kan jeg købe bolig for?
Som nævnt før består et boliglån i Danmark typisk af to former for finansiering: Et banklån og et realkreditlån. Den væsentligste forskel på disse typer af lån er, at man opnår en lavere rente på realkreditlånet end på banklånet. Du kan bruge beregneren både som realkreditlån beregner og til at beregne boliglån.
Hvor meget du er godkendt til at låne, varierer fra person til person og fra udbyder til udbyder. Ansøg derfor gerne om at låne penge fra flere udbydere end en, så du dermed kan sammenligne priserne og vælge det billigste. Ved at lave en boligberegning kan du spille bankerne ud mod hinanden, så de hver især bliver presset til at give dig det billigste tilbud.
Når du optager et boliglån, tager banken pant og sikkerhed i din bolig. Så når du beregner lån til bolig, skal du være opmærksom på dette. Kan du ikke tilbagebetale dine ydelser, har din bank altså større sikkerhed for at få pengene tilbage ved at have både pant og sikkerhed i din bolig. Dog har et realkreditlån typisk 1. prioritet, hvilket vil sige at ved et salg af huset får realkreditinstituttet deres penge først. Herefter får banken det resterende beløb til at dække lånet.
Hvis du er ung, kan du læse mere på vores side om boliglån til unge og studerende.
Tommelfingerregel: Hvor meget kan jeg låne?
Hvis du vil forsøge, at regne på det før du ansøger om et lån, findes der f.eks. en tommelfingerregel, der siger, at hvis du skal låne hele beløbet til køb af din bolig, så har du råd til at købe en bolig med en kontantpris på mellem 3 og 3,5 gange din husstands årsindkomst.
Du skal dog huske på, at tommelfingerreglen kun er en pejling, og dermed ikke giver et præcist billede af, hvad du kan låne.
Reglen gælder eksempelvis ikke, hvis du allerede har en gæld eller et højt forbrug. Har du opsparing eller friværdi i din nuværende bolig, kan du muligvis låne til en bolig med en højere kontantpris, end reglen ellers indikerer.
Prøv vores boliglån beregner Beregn alle omkostninger på 2 minutter
Hvad er boligydelse?
Boligydelse er et økonomisk tilskud, du kan få, hvis du oplever problemer med at betale din husleje. Der er nogle generelle kriterier, som skal være opfyldt, før du har ret til boligydelse. Du er muligvis tidligere stødt på lignende begreber, hvor det kan være svært at se forskellen.
Det kan ofte være svært at skelne mellem de forskellige udtryk, som omhandler tilskud til din bolig. Boligydelse, boligstøtte og boligsikring kan let forveksles med hinanden, hvilket ofte skaber forvirring. Dog er det vigtigt at nævne, at disse udtryk dækker over samme betegnelse.
Udtrykket "boligydelse" bruges dog i nogle tilfælde, som en betegnelse for et tilskud til ældre. Fælles for de 3 forskellige begreber er, at de alle sammen kræver, at du har et køkken tilhørende til din bolig. Derudover skal det siges, at kun én beboer i husstanden kan modtage økonomisk tilskud.
Sådan beregner du boligydelse
Det er ikke muligt at definere en generel pris på en boligydelse, da prisen varierer fra bolig til bolig. Der er flere faktorer, der tages højde for, når boligydelsen skal beregnes. Dette kan eksempelvis være boligens størrelse, som har en markant betydning for tilskuddet.
Derudover har din indkomst naturligvis også betydning for, hvor meget tilskud du potentielt kan modtage. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at det er husstandens samlede indkomst, som afgør, hvor stort et økonomisk tilskud du kan modtage.
Ydermere er der flere faktorer, som også har betydning for det tilskud, din boligydelse kan bidrage med. Det kan f.eks. være antallet af personer i husstanden, hvor meget du betaler i husleje og hvor stor din eventuelle formue er. For at finde dine nøjagtige muligheder for boligydelse, bør du undersøge dette nærmere hos Udbetaling Danmark.
Sådan beregner du boligværdi
For at du kan beregne den samlede værdi af din bolig, er der mange faktorer som skal inkluderes. Dertil kan det siges, at det er meget vanskeligt at give en generel beskrivelse af, hvilke ting som skal inkluderes, når den endelig boligværdi skal beregnes.
Først og fremmest skal du angive hvilken hustype din bolig er. De forskellige hustyper der ofte skelnes mellem er villa/-rækkehus, ejerlejlighed eller fritidshuse. Derudover har faktorer som samlet boligareal, kælderareal og boligens beliggenhed stor betydning for værdien.
Der er naturligvis flere faktorer som gør sig gældende, og ønsker du en nøjagtig vurdering af din boligværdi, bør du kontakte en mægler, som kan foretage en ejendomsvurdering. Denne mægler også give dig en idé om, hvordan din boligs fremtidige værdi vil være.
Før din boliglån beregning: Overvejelser
Der er mange ting, som er værd at overveje, når man står overfor at skulle optage et boliglån. Vi har valgt at fokusere på tre vigtige elementer, som man bør tage stilling til:
- Hvor god er din økonomi?
Dette element er utrolig vigtigt. Har man råd til at købe den ønskede bolig? Din økonomiske situation er afgørende for flere ting, såsom; beløbet du kan låne til boligen, renten du kan få på boliglånet og hvor sårbar du er overfor ændringer i din privatøkonomi eller ændringer i lånemarkedet. - Hvor risikovillig er du?
På baggrund af hvor god ens privatøkonomi er, må man også tage stilling til hvor risikovillig man er. Det har især med valget mellem fast- eller variabelt forrentede boliglån at gøre. - Hvad er dine forventninger til hvordan renten udvikler sig?
Det sidste punkt henvender sig til hvad der faktisk er gisninger. Der er ingen der med sikkerhed kan vide hvad renten bliver i fremtiden. Selvom man ikke kan vide det, kan man godt have en forventning til hvad der sker.
Ofte er det forventninger, som bankrådgivere og lignende giver råd ud fra. Hvis man tror på, at renten vil stige betragteligt over den næste årrække, kan det måske betale sig at vælge et fastforrentet boliglån. Har man ikke tiltro til at dette vil ske, kan der være penge at spare ved et variabelt forrentet boliglån.
En anden ting at tage i mente, er den mulighed der er for at omlægge et fastforrentet boliglån senere hen. Hvis man gør det enten på baggrund af en generel rentestigning eller et rentefald, har man mulighed for på den måde, henholdsvis at nedsætte sin restgæld på lånet, eller nedsætte sin ydelse via en lavere rente.
Prøv vores boliglån beregner Beregn alle omkostninger på 2 minutter