Opdateret: Find en billig ansvarsforsikring med Mikonomi.dk
I Danmark er en ansvarsforsikring lovpligtig. Det betyder, at ejer du en bil, skal du have denne bilforsikring. Der kan dog være stor forskel på, hvad denne forsikring koster. Der er mange faktorer, der påvirker prisen.
En ansvarsforsikring dækker, hvis du laver skader på andre bilisters køretøjer. Jo mere kørselserfaring du har, jo billigere vil din forsikring også være. Og har du kørt skadefrit i flere år, vil du oftest kunne få en endnu mere fordelagtig pris som elitebilist.
En ansvarsforsikring kombineres derudover ofte med en kaskoforsikring. På den måde forsikrer du både dit eget køretøj samt de skader, du måtte forårsage på andres. Vil du have en lav pris på denne forsikringstype, anbefaler vi, at du altid sammenligner priser og vilkår, inden du takker ja til et tilbud.
Læs mere om ansvarsforsikring her på siden:
Mikonomi.dk er en online sammenligningsportal, der bl.a. tilbyder sammenligning af lån, kviklån og billån. Her på Mikonomi kan du nemt og hurtigt indhente 3 gode tilbud på forskellige ansvarsforsikringer. Indtast dine behov, og find den mest optimale løsning for dig og din bil.
Hvorfor skal jeg have en ansvarsforsikring?
Færdselsloven bestemmer, at alle bilejere skal tegne en ansvarsforsikring, inden de fletter ind i den danske trafik. Dette er vedtaget, for at sikre at skadetager altid kan få erstatning ved et færdselsuheld. Med en gyldig ansvarsforsikring er du nemlig sikker på, at skadevolder har tilstrækkelige ressourcer i ryggen til at opfylde de krav, der måtte komme som følger af en ulykke.
Som bilejer udgør du altid, uanset kørselshistorik og erfaring, en risiko for andre i trafikken såvel som for dig selv. Ligemeget om du er elitebilist eller ej, så er der altid chance for, at uforventede situationer opstår. Af alle dine forsikringer er det ansvarsforsikringen, som beskytter dig, når du lukker bildøren. Med den undgår både dig og dine medtrafikanter at skulle bruge opsparingen til familiens sommerferie eller optage en kedelig, ny gæld.
Hvad dækker en ansvarsforsikring?
Ansvarsforsikringen dækker udgifter til udbedring af skader, som du forvolder andre i et eventuelt uheld. Den dækker, med andre ord, personskader på passagerer i alle biler - også dine egne medpassagerer og reparationen af de biler, du måtte forvolde skader på.
Ansvarsforsikringen dækker kun dit erstatningsansvar over for andre involverede og ikke de udgifter, du måtte have i forbindelse med dig selv og din bil. Desuden er du ikke dækket ved tyveri, brand og andre uforsætlige skader samt de fleste glasskader. Ønsker du en større dækning, bør du overveje det mest populære tilvalg i form af en kaskoforsikring. Der findes også en række yderligere tilkøbsforslag længere nede i artiklen.
Hvad bestemmer prisen på din ansvarsforsikring?
Prisen på en lovpligtig ansvarsforsikring er bestemt af forskellige risikoparametre. Herunder finder du de 3 mest benyttede, som forsikringsselskaberne lader afgøre din pris.
Størrelsen på din selvrisiko
Selvrisikoen er det beløb, som du selv skal dække af de samlede omkostninger for udbedring af skader. Er selvrisikoen høj, bliver din ansvarsforsikring billigere, og hvis du vælger en lavere selvrisiko, bliver ansvarsforsikringen dyrere. Du kan typisk selv sætte niveauet og dermed være med til at bestemme fordelingen af årlig præmie og uforudsete udgifter ved skader. Ved nogle ansvarsforsikringer er der slet ingen selvrisiko, men det kan betyde en høj årlig præmie i stedet.
Din erfaring som bilist
Forsikringsselskaberne kigger meget på din erfaring som bilist, når de skal udregne prisen på din ansvarsforsikring og tager udgangspunkt i din alder og anciennitet. Din anciennitet er et udtryk for, hvor mange år du har kørt bil, samt hvor mange skader, du tidligere har lavet. Jo færre skader og jo længere tid du har kørt bil, jo bedre. Det er af denne grund, at det typisk er dyrere for unge at tegne bilforsikring.
Informationer om bilen og dit forbrug
Dit årlige kilometerforbrug, området du primært bruger bilen og hvilken biltype, du ejer, er alle variabler, som bruges til at beregne din pris på en ansvarsforsikring. Der er eksempelvis stor forskel på, om du driver rundt i en stor SUV i Indre By, eller om du kører til din arbejdsplads i provinsen i en mindre bybil.
Du kan herunder se et priseksempel på ansvarsforsikring. Begge bilejere tager udgangspunkt i en 5-dørs Skoda Citigo årgang 2015. Begge bilister har ingen tidligere skader.
Priseksempel: AnsvarsforsikringForsikringstype | Bilist, 20 år | Bilist, 50 år |
Ansvarsforsikring | 3.884 kr. | 1.646 kr. |
Ansvars- og kaskoforsikring | 6.007 kr. | 2.201 kr. |
Tilkøb, du bør overveje til din ansvarsforsikring
Her ser du en oversigt over de tilkøbsforsikringer, vi på Mikonomi.dk anbefaler dig at tage et kig på. De kan alle tegnes enkeltvis, og de har alle til fælles, at de dækker skader på dig selv og din egen bil. Alle kan kombineres, og ved flere valg er hovedparten af forsikringsselskaber villige til at give en samlerabat.
Kaskoforsikring
Kaskoforsikringen er det mest populære supplement til den lovpligtige ansvarsforsikring, fordi du med denne også får dækket skaderne på din egen bil. Kaskoforsikringen kan dog være dyr at tegne, og du bør derfor overveje, om værdien af din bil kan udligne udgiften ved en kaskoforsikring. Når du tegner en kaskoforsikring, er ansvarsforsikringen inkluderet, og du får typisk retshjælpsforsikring med uden merbetaling. Det varierer dog fra udbyder til udbyder, hvilke specifikke dækninger der er inkluderet, så der kan være værdi i at undersøge hvert tilbud lidt nærmere.
Førerdækning
Da hverken ansvars- eller kaskoforsikringen typisk dækker personskader på dig som fører af bilen, kan det være en god idé at tegne en førerdækning. Denne dækker personskader som varige mén, tab af erhvervsevne og eventuelle tandskader.
Glasdækning
Glasdækningen dækker, som ordet antyder, de skader, der skulle komme på ruderne i bilen. Hvis ruden skal udskiftes, betaler du en del af regningen gennem din selvrisiko. Kan skaderne udbedres uden at udskifte ruden dækkes alle omkostninger i langt de fleste tilfælde.
Friskadedækning
Friskadedækningen fritager dig for selvrisiko ved en række specifikke skader. Typisk vil det være skader som tyveri og brand. Fordelen ved at tegne en friskadedækning er, at du ikke stiger i pristrin og forværrer din forsikringsprofil, hver gang du melder en af de gældende skader til forsikringsselskabet.
Sådan finder du den billigste ansvarsforsikring til bil
Først og fremmest kan du samle dine forsikringer hos ét forsikringsselskab og dermed opnå en bedre pris. Mange selskaber tilbyder dig endda at indkludere nogle af tilkøbsforsikringerne i prisen på din ansvarsforsikring. Er du totalkunde, helkunde eller har du en sund forsikringsprofil, står du bedre i eventuelle forhandlinger med forsikringsselskabet. Det er heller ikke et dårligt træk at informere dem om, at du også overvejer andre tilbud.
Værd at huske
Valget af din bil har stor betydning, og du kan med fordel vælge en mindre bil eller købe en bil brugt, hvis du vil spare penge på din bilforsikring. Dit valg af bil vil som udgangspunkt kunne nedsætte både prisen på ansvarsforsikringen og kaskoforsikringen.
Du kan endvidere angive det, hvis du har kørt firmabil i en årrække, da det kan skaffe dig "gratis" anciennitet hos forsikringsselskabet. Typisk kan du få overført denne anciennitet via en erklæring fra arbejdsgiveren om, hvor mange år du har kørt bilen uden skader. Dette vil også øge dine chancer for en billig ansvarsforsikring.
Brug en overskuelig sammenligningsplatform, og få et overblik over de tilbud, der er relevante for dig. Du kan klikke på knappen herunder og hurtigt hente 3 uforpligtende tilbud på din nye ansvarsforsikring.