Hvilke interessante nyheder har der været i oktober?
Traditionen tro vil vi i denne artikel runde oktober måned af ved at give et overblik over, hvilke interessante finans- og privatøkonomiske nyheder, der har været i løbet af måneden. Vi har udvalgt fem spændende artikler, der alle er finans- eller økonomirelaterede.
Du kan her læse lidt om hver af de fem udvalgte nyheder, hvorefter du kan klikke dig ind på den bagvedliggende artikel, hvis du ønsker at læse nyheden.
Desuden kan du i slutningen af artiklen læse mere om, hvad der sker af spændende ting inden for finans og økonomi, primært på det danske måned i november måned. Du kan også her læse en kort beskrivelse af den pågældende begivenhed, hvorefter du kan klikke dig videre, hvis du ønsker at læse mere.
Danskerne tog realkreditlån for 200 mia. kr.
Finans Danmark kunne i midten af oktober måned fortælle, at vi danskere har lånt rekordmange penge i tredje kvartal af 2019. I dette kvartal optog danskerne nye realkreditlån for 200 mia. kr.
Den sidste rekord blev sat i første kvartal af 2003. Sammenlignes dette med de nyeste tal fra tredje kvartal af 2019, lånte vi i denne periode 26 mia. kr. mere, end vi gjorde i første kvartal af 2003.
”Mange boligejere har valgt at omlægge deres lån for at få et billigere lån nu, hvor renten er historisk lav. Der har været muligt at få 30-årige lån med en fast rente på 0,5 pct. eller 1 pct.,” siger direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering, Peter Jayaswal.
Læs mere om denne nyhed hos Finans Danmark: Boligejere låner rekordmeget.
Formueuligheden er faldet siden 2015
Cepos udgav i starten af oktober måned en artikel omhandlende formueuligheden i Danmark. De har kigget nærmere på tal fra Danmarks Statistik og udregnet den gennemsnitlige danskers nettoformue i forskellige aldersgrupper.
Ud fra disse tal kunne Cepos konkludere, at der er en lille formueulighed i Danmark, hvis man ser på de 10% rigeste og de 10% fattigste. Denne ulighed er dog blevet mindre, hvis man kigger på udviklingen fra 2015 til 2017.
”Der er en vis formueulighed i Danmark. Ser man på de 10 pct. rigeste, så har de en gennemsnitlig formue på 6,2 mio. kr. og for at tælle med i top 10 pct., skal man have en formue på mindst 3,2 mio. kr. De 10 pct. med lavest formue har i gennemsnit en nettogæld på ca. 280.000 kr.”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Du kan læse meget mere om formueuligheden i Danmark her: Formueuligheden er faldet fra 2015 til 2017.
Boligskattereformen udskudt til 2024
Det sidste stykke tid har vi hørt meget om den nye boligskatteform, som skulle give en lempelse af boligskatterne allerede fra 2021. I slutningen af oktober måned kom det dog frem, at boligskattereformen nu er blevet udskudt til 2024 i stedet for 2021.
Udskydelsen af boligskattereformen vil, ifølge Bolius, både have tabere og vindere. Omkring 980.000 boligejere vil få udskudt lempelsen af boligskatten, og dermed skal de vente endnu længere på denne besparelse. Derimod vil de ca. 510.000 boligejere, som står til at skulle betale mere, have chancen for at sælge deres bolig med medregnet skatterabat.
Du kan hos Bolius læse mere om, hvad denne udskydelse betyder for dig: Boligskattereform udskudt i tre år til 2024.
Brancheforeningen Digitale Långiveres forslag til regulering af kviklån
Det er ingen hemmelighed, at der det sidste stykke tid har været en del postyr vedrørende specielt kviklån og disse låns ÅOP (årlige omkostninger i procent). Regeringen står derfor klar til at præsentere en ny lov vedrørende kviklån til februar.
I mellemtiden har brancheforeningen, Digitale Långivere, fremlagt deres egne forslag til regulering af kviklånsmarkedet. Blandt andet at omkostningerne ved lånet aldrig må overstige lånets størrelse.
”Der har været meget debat om emnet, og vi kan også se, at markedet udvikler sig. Nogle af sagerne, der har været fremme i medierne, viser, at der godt kunne være behov for regulering”, siger talsmand for Digitale Långivere Jens-Ole Kyhl Klitgaard.
Du kan læse mere om Digitale Långiveres forslag til regulering her: Kvikånere vil foregribe regeringsindgreb med egne forslag.
Mange danskere drømmer om tidlig pension
Rigtig mange danskere går rundt med drømmen om at gå på tidlig pension. I en undersøgelse foretaget Forsikring & Pension svarer 23% af respondenterne, at de forventer at trække sig fra arbejdsmarkedet, inden de rent faktisk når deres pensionsalder.
At gå på pension tidligere kræver dog, at du har sparet endnu mere sammen til denne tid i løbet af din tid på arbejdsmarkedet. Da du selvsagt skal have pengene til at række længere, hvis du ønsker at gå på pension tidligere end din pensionsalder. Ønsker du at gå på tidlig pension, skal du derfor også tidligt i dit arbejdsliv begynde at spare op til dette.
“Det vil have økonomiske konsekvenser. Hvis man er i den sidste del af sit arbejdsliv, så kan man ikke rigtigt nå at reparere det”, siger Thomas Brenøe.
Du kan læse mere på Finans.dk: Drømmer du også om tidlig pension? Så er du langt fra alene.
Hvad sker der i november måned?
I dette afsnit vil vi kort skrive lidt om, hvad der sker af spændende ting indenfor privatøkonomi i november måned.
En ting, der sker i november måned, er, at din forskudsopgørelse for 2020 vil være klar til dig. Dette sker mandag den 21. november. Du kan læse mere om forskudsopgørelsen og rette i denne, hvis du behov for dette hos Skat.